Tips & Trix

Grannar mot brott - tips & trix

Tjuvar är lata.

Ett inbrott tar ca 3-7 min.

Då vill man inte ha störande moment eller bli överraskad.


  Några tips:

Altandörrarna skall ha lås med nyckel, så att det inte bara är att slå in rutan och öppna med handtaget.Spanjoletterna på gamla dörrar sitter oftast bara i karmen med några millimeter. Det är lätt att öppna dörren med en skruvmejsel.

Man kan montera en s.k C-list på gamla dörrar (finns på Biltema). Det är en metallist som sitter på utsidan och förhindrar att man kan få in en skruvmejsel.

Fönsterlås bör sitta på fönster mot åker och ängsmark och på fönster, som sitter lite i skymundan. Och på fönster till sängkammaren.

Osäkerhetskänsla; Bygg upp en osäkerhetskänsla genom att placera ett par trätofflor utanför huset, sätt en hundskål och lägg ett koppel utanför dörren (även om du inte har hund), se till att det är lite vardagsrörigt på diskbänken, låt radion vara på så att det svagt hörs ut. Sätt på timer på en lampa som du använder varje dag du kommer hem, en läslampa eller golvlampa. Att ha radion på timer kan också skapa en osäkerhet hos tjuvarna.

Hitta på vad du kan för att skapa osäkerhet.

Larm

Olika sorters larm är avskräckande. När det tjuter kan de inte höra om någon kommer. En synlig rörelsedetektor är avskräckande. www.nexa.se säljer en trådlös utomhusdetektor som tänder lampor inomhus. Detta är avskräckande.

Ingrip enbart om du tror att du klarar av situationen. Det är ytterst ovanligt med våld, men om tjuven känner sig trängd så kan otrevliga saker hända.

Var allmänt uppmärksam och anteckna gärna bilnumret på en bil som ser ”skum ut”. Kanske det kan vara polisen till hjälp om du får reda på att det inträffat något i området.

I mina kvarter

I mitt kvarter - Länksamling från Villaägarnas riksförbund


I denna länksamling hittar du allt från hur du skyddar dig mot inbrott, vattenskador mm till hur du handskas med besvärliga grannar.

Läs mer här>>>

Länk till Boverket.se


En internet sida om samhällsplanering, byggande, boende och vad som gäller kring vårt boende i Sverige

Läs mer här>>>

Fler länkar

andskrona Stad -Internetsäkerhet


Trygve.se - App för smartphones om grannsamverkan