2004

ÅRETS ASMUNDTORPARE

2004

Stefan Petersson

Anne Henricson 2005-04-05

anne.henricson@hd.se

Tfn 0418 575 23

artikeln är publicerad med tillstånd av upphovsrättsinnehavaren.Byalagets motivering:

Stefan Petersson

Med korv har han satt Asmundtorp på kartan.

Som "ung" fick han överta fabriken och har med sitt kunnande och varor av ypperlig kvalitet expanderat rörelsen och gjort Asmundtorp känt vida omkringNyligen blev Stefan Petersson utsedd till årets Asmuntorpare av byalaget.

Han kunde nog ana vad Ann-Sofie Mörne hade i tankarna när hon ringde och bad honom komma till byaföreningens årsmöte härom veckan.


-Efteråt sa hon att jag varit på tapen varje år, de senaste gångerna. Men så var det han som har affären ett år och sen ordföranden i idrottsföreningen ett år. Vi är ju det största företaget här, eller så har vi åtminstone flest anställda , 20 stycken.

Sedan 20 år leder han familjeföretaget SP chark, som först farfar drev  i 30 år och därefter mamma och pappa i lika många år. Men han tror inte han vill gå i pension vid 57 års ålder.


-Men jag behöver inte fortsätta, för jag har två pojkar som slutar i skolan i år och nästa år. Sebastian, som tar studenten nu, skall börja jobba här på riktigt senare i vår och Pontus går på handelslinjen. Den lille killen är bara ett och ett halvt år, tillägger han med ett leende.

På företagets logotyp finns byn i centrum, med den höga kyrkspiran i siluett och en traktor ute på den vidsträckta åkern i förgrunden. Den skånska slätten ska borga för tradition och god kvalité.


-Vi sätter ju Asmundtorp på kartan när vi är ute på mässor. Nu senast uppe i Göteborg och Jönköping. Vi säger oftast att byn ligger utanför Landskrona och folk känner till BoIS så då vet de var det ligger!

Efter 78 år i branschen har företaget har företaget en etablerad krets av kunder i framför allt nordvästra och centrala delarna av Skåne. Men på Elmia-mässan i Jönköping för några veckor sedan fick Stefan Petersson kontakt med en grossist "i Mellansverige" som fastnade för wienerkorven och prinskorven. Förhoppningen är att komma in på den exklusiva marknaden i huvudstaden.


-Vi har börjat lite trevande på Östermalmshallen. För den grossisten har en uppbyggd logistik och de har Stockholm.

Vardagen tillbringar han till stor del på sitt kontor. Med 26 miljoner i omsättning är det mycket som skall hållas i rullning.


-Det är bara jag på kontoret men alla telefonsamtal går till Ingegärd Stark på kontoret ute i fabriken.

Kontorsarbetet avbryts dock av annat. Någon ska hämtas i Lund eller en   maskin går sönder.


-Vi har mycket maskiner med el, luft och rörmokeri. Men vi försöker klara det på egen hand och vi har en kille som kan det mesta. Det är Bertil Håkansson. Han har varit här sedan an var 15 år och är nu förman. Men ibland kan man tänka på morgonen att i dag har jag inte så mycket att göra, sen blir man ändå inte färdig förrän fem sex på kvällen.

Att ha villan kloss intill företaget gör det smidigt att sköta arbetet, men att dras bort från familjelivet.

När han väl tar sig tid är det ofta barnen som får den.


-När jag är med dem så antingen byter jag blöjor eller spelar fotboll. Men förra vintern körde jag och mina två äldsta skotersafari i Norrland och det var härligt! Vi levde utan ström och utan vatten. Vi bodde i stugor och fick elda med ved och borra hål i isen på fjällsjöarna för att få vatten som vi drack.

Far och söner reste till Jokkmokk och for därifrån med snöskotrarna och en guide "20 mil rakt västerut mot Sarek" Den semestern pratar de fortfarande om.

-Det var en upplevelse. Det lugnet. Och den rena luften det är stor skillnad mot Skåne!

Golfen är något annat.


-Ibland kan man kombinera det intresset med att träffa folk i branschen. De är ofta både kolleger och konkurrenter och vi har mycket gemensamt; problem och glädjeämnen, hur det är att vara företagare och ha familj. Om man trivs tillsammans är det lätt att umgås.

Semestern i år blir däremot en resa med hela familjen.

-Vi skall faktiskt åka till Kanarieöarna en vecka. Två veckor blir för mycket. Det är kutym i branschen att man fakturerar en gång i veckan och det är bara jag som gör det här. Men en vecka är rätt så smidigt. Och enda chansen att koppla av, det är att komma bort.