Bryggeri

Bengtssons Bryggeri i Asmundtorp [ BBA]

Visst har det funnits ett bryggeri i Asmundtorp, fram till början av 1950 talet.

 

Visst har det funnits ett bryggeri i Asmundtorp, fram till början av 1950 talet.

Då det flyttades till nuvarande Malmövägen 50 i " Örja" Landskrona .

Produktionen varade där fram till 1959 då bryggeriet lades ner och ersattes av ett nederlag, som fick sina produkter från Skruv - Kopparbergs bryggerier

(nuvarande Bancobryggerierna).

Bryggeriet i Asmundtorp startades av Magnus Bengtsson (undertecknads farfar),

övertogs sedan av en av tre söner, Bror Bengtsson.

Rester av det gamla Bryggeriet finns faktiskt kvar.

Vid sidan av det vita huset, Kustvägen 31, finns ett garage i gammal röd tegel,

vilket är de rester som finns kvar från gamla bryggeriet, samtidigt kan jag också berätta att byggnaden som inrymde bryggeriet var före detta Asmundtorps folkets hus.

Jag har tyvärr inte mycket kvar från gamla bryggeritiden det finns en liten pärm med samlade etiketter.

Jag har länge sökt en gammal bryggarlåda från den tiden men inte lyckats.

De var gula med röda bokstäver. BBA (Bengtssons Bryggeri Asmundtorp)

 

 

// Tommy Bengtsson

 

Lokala bryggerier i Landskronatrakten idag

 

I Landskrona idag finns det just nu 3 lokala bryggerier.

 

Det ena är Brygghuset Finn som startade som ett fiktivt företag på en kurs i entreprenörsskap vid Lunds tekniska högskola. Just nu är man i en utvecklingsfas och man expanderar för att kunna vara ett alternativ till "En stor stark"

 

Det andra lokala bryggeriet i Landskrona är 1413 Bryggkultur AB

Deras idé är att komponera öl som speglar en modern och klassisk känsla i ett. För att bevara alla smaker brygger man ett ofiltrerat och opastöriserat öl, som man gjorde förr.

1413 Bryggkultur är två familjer från Landskrona som brinner för kvalitet, hantverk och god öl.

 

Brekeriet är ett tredje microbryggeri i Landskrona som startade i Djurslöv utanför Malmö av 3 bröder.

Brekeriet kommer under 2015 / 2016 starta upp i nya lokaler i Landskrona.

Läs mer om Brekeriet här

Ölstilar

UNDERJÄST ÖL

 

En enkel basregel för att skilja över- och underjästöl:

Över 90 procent av all öl i världen är ljust och underjäst. Den ofullständiga jäsningen ger karaktären av smörkola och en liten restsötma, som gör att pilsnern tål rikligt med humle.

BOCK

Ölen svar på portvin: vinprägel med smak av karamell. Medelstor beska med brända toner.

 

BAYERSKT

Gyllenröd färg, medelfylligt, viss beska och rund sötma med ton av karamell.

 

PILSNER

Ljust med gyllen i färgen. Smaken varierar beroende på ingredienser och jäst. Liten till medelstor sötma, liten fyllighet och en låg till medelstor beska.

 

LAGER

Den vanligaste köpta ölen i Sverige. Det finns många olika typer beroende på ursprung, tysk, tjeckisk, internationell, dortmunder/exportöl.

 

MÖRK LAGER

Ett mörkt underjäst öl. Ölen har en kraftig karamellsötma med inslag av rostat bröd och honung. Färgmalt ger en lätt bränd karaktär och ölet har en låg till medelfruktighet.

 

ÖVERJÄST ÖL

 

Jäser i rumstemperatur, med jäst som flyter upp till ytan när processen är klar.

 

ALE

Ett Samlingsnamn för de flesta överjästa öl. Färgen är oftast mellanmörk, kopparfärgad, men ale kan ha vilken färg som helst, beroende på maltsort.

 

BROWN ALE

Brun, med tydlig maltsötma, viss fyllighet och låg till medelhög beska.

 

PORTER

Ett mörkt och kraftigt öl med medelstor beska, riklig maltsötma och en kraftig restsötma. Smaken går mot vin, beskan är medelstor och ölet har en riklig fyllighet med inslag av dadlar, tjära och kaffe.

 

PALE ALE

Ett gyllene öl med en medelstor maltsötma, liten fyllighet och medelstor beska.

 

RED ALE

Ett rödaktigt öl med rund karamellsötma och en medelstor beska.

 

VETEÖL

Ofta grumlig eftersom den inte är filtrerad. Finns i många varianter, från de helt ljusa belgiska Wit-ölen till mörka tyska veteöl. Mörka veteöl har mer sötma än de ljusa. Kristallweiss är en typ av veteöl som är filtrerade samt har en mindre syrlighet än de ofiltrerade sorterna.

 

INDIAN PALE ALE

Kännetecknas av medelhög till hög alkoholhalt, tydlig bitterhet, maltsötma och en framträdande fyllighet.

 

STOUT

Stout är en mörk, nästan svart överjäst öltyp som är vanlig i Storbritannien och på Irland. Kännetecknande är att en förhållandevis stor mängd rostad malt, samt rostat omältat korn, används i bryggprocessen, därav den mörka färgen. Öltypen kommer ursprungligen från Irland och bryggeriet Guinness som från början kallade sin öl stout-porter. Numera brukar man benämna den irländska varianten Irish stout eller dry stout för att skilja den från den brittiska varianten som ofta är sötare. Irish stout har en viss del omältat rostat korn som gör ölen mindre söt än dess närbesläktade öltyp, porter.

Bland stout kan man finna olika undertyper:

 

Irish stout eller Dry stout, till exempel Guinness, Murphy's och Beamish med en alkoholhalt på ca 4 %.

Imperial stout, en alkoholstark variant ursprungligen från London, tillverkad för export bl.a. till tsaren i Ryssland, till exempel Samuel Smith's Imperial Stout. Denna öltyp blev förebild för den svenska, danska, polska, finska, baltiska och ryska portern.

Milk Stout eller Sweet stout, med tillsatt laktos.

www.asmundtorpsbyalag.se Epost: byalaget[@]asmundtorpsbyalag.se Copyright © All Rights Reserved